Υπερβολικοί τόκοι δανείων

Άκυροι και καταχρηστικοί όροι τραπεζικών δανείων-
Εξάλειψη υπέρογκων τόκων – Ακύρωση οφειλής

Εγγυήτρια τραπεζικού δανείου προσέφυγε στην Εταιρεία μας για τον εξής λόγο:
Το 1995 ο επιχειρηματίας σύζυγός της έλαβε από μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες που λειτουργούν στην χώρα μας δάνειο με την μορφή του αλληλόχρεου λογαριασμού, για το οποίο ζητήθηκε η εγγύηση της συζύγου του (και πελάτισσάς μας) και των γονέων του.
Με τον αιφνίδιο και πρόωρο θάνατο του δανειολήπτη, η σύζυγος, παρ’ ότι βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, συνέχιζε να καταβάλει τα ποσά του δανείου που της ζητούσε η τράπεζα. Πλην όμως, το ύψος του δανείου όχι μόνο δεν μειωνόταν, αλλά αντίθετα, αυξανόταν με ραγδαίους ρυθμούς, με συνέπεια η σύζυγος να μη μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει. Η τράπεζα τότε, χωρίς άλλο, κατήγγειλε το δάνειο και προχώρησε σε όλες τις δικαστικές ενέργειες, φτάνοντας μέχρι και την κατάσχεση και προ του πλειστηριασμού (για τρεις φορές) της κατοικίας της εγγυήτριας. Ευτυχώς, λόγω των συγκυριών και των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ο πλειστηριασμός δεν ολοκληρώθηκε.

Όταν η εγγυήτρια έφερε τον φάκελο της υπόθεσης στην Εταιρεία μας, διαπιστώσαμε από την μελέτη του, αφενός μεν, μια σειρά άκυρων και καταχρηστικών όρων της αρχικής δανειακής σύμβασης, αφετέρου δε, ότι η τράπεζα υπολόγιζε τους τόκους με ένα τρόπο που δεν είχε καμία σχέση με τον αρχικό –κατά την σύναψη της δανειακής σύμβασης –τρόπο (που ήταν ορθός και σύννομος) με συνέπεια, την εξωφρενική επιβάρυνση του δανείου με μεταγενέστερους υπέρογκους τόκους. Συγκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τράπεζας, το αρχικό δάνειο των 9.000.000 δραχμών (€2.600,00) του 1995 είχε φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσόν των €62.000,00 το 2007, οπότε και η τράπεζα –λόγω οικονομικής αδυναμίας πλέον της εγγυήτριας – κατήγγειλε το δάνειο και ξεκίνησε τις δικαστικές ενέργειες, που διήρκεσαν μέχρι το 2015, όταν η εγγυήτρια κατέφυγε στην Εταιρεία μας.

Η Lex Fortis ζήτησε από την εγγυήτρια να σταματήσει αμέσως κάθε επαφή και πληρωμή προς την τράπεζα και ξεκίνησε η ίδια σοβαρές εξωδικαστικές διαπραγματεύσεις. Κατά το διάστημα των διαπραγματεύσεων, οι Δικηγόροι μας επικαλέστηκαν και προσκόμισαν μια σειρά από τεκμηριωμένες αναλύσεις, σε νομικό και οικονομικό επίπεδο, με τις οποίες απέδειξαν τόσο την ακυρότητα και καταχρηστικότητα όρων της αρχικής δανειακής σύμβασης, όσο και το παράνομο (άρα και την ακυρότητα) του τρόπου υπολογισμού των τόκων. Ακολούθως, οι Δικηγόροι μας απαίτησαν από την τράπεζα τον επανυπολογισμό των τόκων, με βάση την αρχική δανειακή σύμβαση.

Η τράπεζα, τελικά, εκτιμώντας ότι σε μια δικαστική διαμάχη θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, αποδέχθηκε πλήρως τους ισχυρισμούς μας και απάλλαξε την πελάτισσα μας από κάθε επιπλέον καταβολή, θεωρώντας το δάνειο πλήρως και ολοσχερώς εξοφλημένο. Μάλιστα, της χορήγησε και σχετικό επίσημο εξοφλητικό έγγραφο, με το οποίο θα απαλλάξουμε την κατοικία της πελάτισσάς μας από κάθε βάρος.

Η υπόθεση όμως δεν σταματά εδώ.

Η Lex Fortis βρίσκεται ήδη στην διαδικασία της περαιτέρω μελέτης της υπόθεσης, προκειμένου να διεκδικήσει, για λογαριασμό της πελάτισσας της, όσα από τα ποσά έχει καταβάλει προς την τράπεζα όλα αυτά τα χρόνια, αδικαιολόγητα και χωρίς να τα οφείλει πραγματικά.

 Συντάκτες: Αγγελος Λάμπρου-Αλεξάνδρα Καπλανέρη, Partners