Ιατροί – Πανεπιστημιακοί Καθηγητές – Εταίροι Ιατρικών Εταιρειών – Ιδιωτικά Ιατρεία

Μας έχουν τεθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με το αν μπορούν ιατροί, που είναι συγχρόνως και πανεπιστημιακοί καθηγητές, να συμμετέχουν σαν εταίροι σε ιατρικές εταιρείες, αν μπορούν να έχουν ιδιωτικά ιατρεία και να είναι σύμβουλοι σε ιδιωτικές κλινικές.

Η απάντηση μας έχει ως εξής:

Οι ιατροί που είναι συχρόνως και πανεπιστημιακοί καθηγητές (μέλη ΔΕΠ) μπορούν να διατηρούν ατομικό ιατρείο με τις προυποθέσεις των Ν.4025 και Ν.4009/2011 (δηλαδή να συμμετέχουν στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου που ανήκουν και να ενημερώνουν τον Κοσμήτορα της σχολής όπου ανήκουν ότι θα λειτουργήσουν ιδιωτικό ιατρείο) και με οποιαδήποτε μορφή: ατομικό ιατρείο, κοινό, συστεγαζόμενο, ιατρική εταιρεία.

Οι  ιατροί που είναι συχρόνως και πανεπιστημιακοί καθηγητές (μέλη ΔΕΠ) μπορούν να συμμετέχουν στο κεφάλαιο ΕΠΕ, ΙΚΕ σαν εταίροι καθώς και σε ΑΕ σαν μέτοχοι.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ όμως να είναι διαχειριστές των ΕΠΕ, ΙΚΕ και νόμιμοι εκπρόσωποι των ΑΕ. Απαγορεύεται, με λίγα λόγια, να εκπροσωπούν τις εταιρείες αυτές.

Επίσης, οι ιατροί αυτοί ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:

  • να παρέχουν υπηρεσίες  με οποιαδήποτε σχέση, όπως του συμβούλου, σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.
  • να εγκαθιστούν ιδιωτικά ιατρεία ή ιατρικά μηχανήματα εντός των παραπάνω ιδιωτικών φορέων (Ν.2889/2001, άρθρο 11 παράγραφος 4).

Η Εταιρεία μας συνεργάστηκε και με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος στην συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου της 17.12.2015  συμφώνησε με όλα τα παραπάνω.

 Συντάκτες: Αγγελος Λάμπρου- Αλεξάνδρα Καπλανέρη, Partners