Τραπεζικά ομόλογα συνδεδεμένα με ασφάλιση ζωής (Unitlinked)-
Παραπειστική προσέλκυση πελατών για «επένδυση» των οικονομιών τους με κίνδυνο να χαθούν ολοκληρωτικά.
Ένας σοβαρός αριθμός από ιδιώτες και επαγγελματίες απευθύνθηκαν στην Εταιρεία μας, για τον λόγο ότι το 2009 επένδυσαν τα χρήματα τους σε ομόλογα που εξέδιδε τράπεζα, μέσω ασφάλισης ζωής, τα οποία φαίνεται ότι σήμερα τα έχουν χάσει ολοκληρωτικά.
Οι πελάτες μας αυτοί κυριολεκτικά παραπείσθηκαν – με παράνομους τρόπους – και «επένδυσαν» τα χρήματα τους, ύψους περίπου €2.000.000,00, πολλά από τα οποία ήταν οικονομίες μιας ζωής, σε ομόλογα που εξέδιδε η τράπεζα MARFIN EGNATIA BANK, του ομίλου MARFIN, με τον εξής τρόπο: οι πελάτες πήγαιναν στην τράπεζα και ζητούσαν μια ασφαλή τοποθέτηση των χρημάτων τους, κυρίως σε προθεσμιακή κατάθεση. Οι υπάλληλοι της MARFIN τους έπειθαν να συνάπτουν σύμβαση ασφάλισης ζωής με την ασφαλιστική εταιρεία MARFIN LIFE, η οποία ανήκε και αυτή στον όμιλο MARFIN, κα το ασφάλιστρο που (προ)κατέβαλαν, η ασφαλιστική εταιρεία το «επένδυε» σε ένα και μόνο ομόλογο εκδόσεως της τράπεζας MARFIN EGNATIA BANK.
Οι ασφαλισμένοι-πελάτες λάμβαναν συνεχείς διαβεβαιώσεις – ακόμη και μέσω εντύπων και εγγράφων – ότι επρόκειτο για μια εξαιρετικά ασφαλή και προσοδοφόρα επένδυση με εγγυημένο το επενδεδυμένο κεφάλαιο και τις αποδόσεις του εξασφαλισμένες. Χαρακτηριστικά, αναφερόταν ότι το ομόλογο της τράπεζας θα διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου! Με την λήξη μάλιστα της πρώτης 5ετίας της επένδυσης, οι ομολογιούχοι αυτοί, θα μπορούσαν να λάβουν πίσω, αν επιθυμούσαν, το κεφάλαιο τους μαζί με τους τόκους και όλες τις ευεργετικές απολαβές και να το επανεπενδύσουν σε προθεσμιακές καταθέσεις για άλλη μια 5ετία.
Αργότερα, στην θέση της MARFIN LIFE εισήλθε μια από τις μεγαλύτερες γαλλικές ασφαλιστικές εταιρείες και την εκδότρια του ομολόγου τράπεζα MARFIN διαδέχθηκε η κυπριακή τράπεζα CYPRUS POPULAR BANK, η οποία- με τα γνωστά γεγονότα των κυπριακών τραπεζών – κατέρρευσε επί της ουσίας. Κατόπιν τούτου, ασφαλισμένοι –πελάτες άρχισαν από το 2013 να πληροφορούνται έκπληκτοι, μέσω μιας υποτυπώδους αλληλογραφίας, ότι, ούτε λίγο- ούτε πολύ, όχι μόνο δεν υπήρχαν αποδόσεις αλλά και η αξία των – δήθεν εγγυημένων – επενδεδυμένων κεφαλαίων τους ήταν μηδενική. Ότι δηλαδή, έχασαν όλα τα χρήματα που (με υποτιθέμενη ασφάλεια) είχαν τοποθετήσει.
Οι πελάτες απευθύνθηκαν στην Εταιρεία μας, θεωρώντας ότι πράγματι έχει χαθεί το σύνολο των χρημάτων τους και ότι δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν το παραμικρό, αφού η τράπεζα, που είχε εκδώσει το ομόλογο στο οποίο επένδυσαν τα χρήματα τους, είχε καταρρεύσει.
Η Lex Fortis, μετά από εμπεριστατωμένη εκτίμηση όλων των νομικών δεδομένων και της πραγματικής κατάστασης, κινήθηκε κατά της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας, μέσω μιας σειράς αγωγών, διεκδικώντας, για λογαριασμό των πελατών της, την πλήρη αποζημίωση τους με την επιστροφή, επί της ουσίας, του συνόλου του «επενδεδυμένου» κεφαλαίου και μάλιστα εντόκως καθώς και αποζημίωση για την ηθική ζημιά που υπέστησαν οι πελάτες από την συμπεριφορά της αντιδίκου εταιρείας.
Τόσο στα δικόγραφα των αγωγών όσο και κατά την εκδίκαση της πρώτης από τις υποθέσεις αυτές, η Εταιρεία μας πρόβαλε και απέδειξε, με έγγραφα και μάρτυρες, μια σειρά από σαφείς και τεκμηριωμένους ισχυρισμούς, μεταξύ των οποίων:
- Ότι η όλη διαδικασία, έτσι όπως ήταν μεθοδευμένη, οδηγούσε στην χρηματοδότηση του εμπλεκομένου ομίλου και της ασφαλιστικής εταιρείας και όχι στην εξασφάλιση των πελατών τους και την απολαβή κέρδους γι αυτούς, από την τοποθέτηση των χρημάτων τους, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τους (ομίλου και ασφαλιστικής εταιρείας)
- Ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν οι αδαείς πελάτες της ασφαλιστικής εταιρείας για τους κινδύνους που θα μπορούσε να έχει η τοποθέτηση όλων των αποταμιεύσεων τους σε ένα και μόνο ομόλογο
- Ότι τοποθετήθηκαν όλα τα χρήματα σε ένα και μόνο προϊόν (το ομόλογο) χωρίς να γίνει καμία απολύτως διασπορά του κινδύνου. Δηλαδή, τα χρήματα έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα προϊόντα, έτσι ώστε, αν προέκυπτε πρόβλημα σε ένα από αυτά, να μπορούσαν να διασωθούν τα χρήματα που θα είχαν επενδυθεί στα υπόλοιπα προϊόντα
- Ότι παραπείσθηκαν οι πελάτες ότι, τόσο το κεφάλαιο τους, όσο και οι αποδόσεις του από την τοποθέτηση του, μέσω της ασφάλισης ζωής, ήταν «εγγυημένα», ενώ, όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, καμία απολύτως εγγύηση δεν υπήρξε γι’ αυτούς. Αντίθετα, αφέθηκαν στο έλεος των κακών επιλογών που έγιναν από τους αντιδίκους γι αυτούς
- Ότι δεν φρόντισε κανείς από τους αντιδίκους να δημιουργήσει το επενδυτικό προφίλ των πελατών, το οποίο είναι υποχρεωτικό από τον νόμο, προκειμένου να γνωρίζουν όλοι πώς επιθυμούν να επενδύσουν τα χρήματα τους. Υπάρχουν επενδυτές που επιθυμούν να ρισκάρουν ευελπιστώντας σε υψηλές αποδόσεις, άλλοι που είναι συντηρητικοί κλπ. Με λίγα λόγια, καμία απολύτως προστασία των ανθρώπων αυτών δεν φρόντισαν οι αντίδικοι να υπάρξει, παρά τα όσα οι ίδιοι υποσχέθηκαν και ορίζουν οι αντίστοιχοι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις.
Συντάκτες: Αγγελος Λάμπρου, Εμμανουήλ Μουζάκης, Αλεξάνδρα Καπλανέρη, Αντώνης Μανώλας, Partners