Στις 28 Δεκεμβρίου του 2014, μια καταστροφική φωτιά στο πλοίο Norman Atlantic που έπλεε στην Αδριατική, ανοιχτά της Κέρκυρας, άφησε απώλειες που κόστισαν τη ζωή σε εννέα άτομα και περισσότερους από δεκαεννέα αγνοούμενους.
Πολλοί επιβάτες επίσης υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου ψυχική και σωματική ταλαιπωρία που διατάραξε, σχεδόν ανεπανόρθωτα, την ψυχολογική τους ισορροπία, με επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία τους (ψυχολογικά τραύματα ακόμη και μετατραυματική διαταραχή).
Υπέστησαν, δηλαδή μια σημαντική «ηθική βλάβη».
Επιβάτες της τελευταίας αυτής κατηγορίας, απευθύνθηκαν στην Lex Fortis, στην προσπάθεια τους να αναζητήσουν την δικαίωση, αφού οι υπεύθυνες για το δυστύχημα ναυτιλιακές εταιρείες (πλοιοκτήτρια και μισθώτρια του πλοίου) αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα τους για μια αξιοπρεπή αποκατάσταση της ψυχικής κυρίως ζημίας που υπέστησαν, προτείνοντας τους κάποια ασήμαντα ποσά.
Η Lex Fortis δεσμεύτηκε από την αρχή σε δύο τομείς: αφενός, να διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή αποζημίωση για τους ανθρώπους αυτούς και αφετέρου να εξακριβώσει τα αληθινά αίτια αυτού του τρομερού δυστυχήματος.
Συνέστησε συνεπώς στους πελάτες της να διακόψουν αμέσως κάθε επαφή με τις υπεύθυνες εταιρείες και ξεκίνησε την συνεργασία της με μεγάλη δικηγορική εταιρεία της Ιταλίας, όπου λαμβάνει χώρα το ποινικό μέρος της υπόθεσης.
Οι Δικηγόροι μας βάσιμα εκτιμούν ότι υπήρξε σοβαρότατη παράβαση των κανονισμών ασφαλείας του πλοίου, αφού υπήρξε υπερφόρτωση του από όσο το δυνατόν περισσότερα φορτηγά (με στόχο φυσικά την μεγιστοποίηση αποκόμιση του κέρδους) με συνέπεια να μη συνδεθούν οι μηχανισμοί ασφαλείας με το ηλεκτρικό δίκτυο του πλοίου και να προκληθεί πυρκαγιά από ψυγείο φορτηγού που άφησε την μηχανή του αναμμένη για να έχει στην καρότσα του χαμηλή θερμοκρασία.
Οι πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από τον Εισαγγελέα του Ποινικού Δικαστηρίου στο Μπάρι/Ιταλία προχωρούν τις έρευνες τους και σε λίγους μήνες θα γνωρίσουμε τα αποτελέσματα τους, γεγονός που θα μας δώσει την δυνατότητα της διεκδίκησης υψηλών αποζημιώσεων για λογαριασμό των πελατών μας είτε δικαστικά είτε εξωδικαστικά.
Σε αντίθεση με άλλους Δικηγόρους που επέλεξαν να κινηθούν ενώπιον των ελληνικών Δικαστηρίων, με αποτέλεσμα οι σχετικές αιτήσεις τους να απορριφθούν από τα Δικαστήρια, η Lex Fortis κινήθηκε κατ’ ευθείαν με βάση το ιταλικό δίκαιο και, από την μέχρι τώρα πορεία της υπόθεσης, προκύπτει ότι δικαιώνεται στις επιλογές της.
Η υπόθεση αυτή απαιτεί πολύ λεπτό νομικό χειρισμό σε όλα τα επίπεδα του, αστικό, ποινικό, εξωδικαστικό, ώστε να μη γίνουν οι λάθος κινήσεις που θα επιβαρύνουν τους πελάτες μας σε χρόνο και χρήματα.
Όλες οι νομικές ενέργειες (μηνύσεις, αιτήσεις, διορισμοί πραγματογνωμόνων, υποβολή δικαιολογητικών) πραγματοποιούνται με προσήλωση στο αρχικό ζητούμενο: την αποκάλυψη των πραγματικών αιτίων του δυστυχήματος, την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων και την καλύτερη δυνατή αποζημίωση των πληγέντων πελατών μας.
Συντάκτες: Αγγελος Λάμπρου-Αλεξάνδρα Καπλανέρη-Αντώνης Μανώλας, Partners